Wijsheidstanden verwijderen

Redenen voor het verwijderen wijsheidstanden

Wijsheidstanden (verstandskiezen) worden verwijderd wanneer ze aangetast zijn, gaatjes hebben of wanneer ze onvoldoende plaats in de mond hebben. Daardoor ontstaan er infecties die pijn kunnen veroorzaken.
Niet elke wijsheidstand dient verwijderd te worden. Deze behandeling gebeurt in samenspraak met je tandarts/ arts/orthodont op basis van een eenvoudige radiografie en/of orthopantomogram (OPG)

 

 

Veelgestelde vragen

Moet ik nuchter zijn voor de ingreep?

Wanneer we je melden dat je onder volledige narcose zal gebracht worden moet je nuchter zijn voor de operatie. Bij plaatselijke verdoving moet je niet nuchter zijn.

Welke verschijnselen kunnen er zich voordoen na de ingreep ?

 • Zwelling
  Na de ingreep zal de wang aan de geopereerde zijde opzwellen. Deze zwelling is maximaal de 2de dag en zal vanaf de 4de dag geleidelijk afnemen. Gedurende de eerste 6 uur na de ingreep leg je een ijskompres tegen de wang van de geopereerde zijde om de zwelling te beperken.
  Wanneer je thuis komt is het raadzaam om te rusten. Je gebruikt ook best de 1ste nacht een extra hoofdkussen tegen de zwelling.
  De zwelling kan ongemakken tot gevolg hebben: mondopeningsbeperking, matige pijn en bloeduitstorting.
  Neemt de zwelling toe 4 tot 6 dagen na de ingreep, neem dan contact op met ons.
 • Pijn
  Tot 2 à 3 dagen na de ingreep is het normaal dat pijn en stijfheid ter hoogte van de kaken aanwezig is. Voornamelijk stijfheid geeft ongemak.
  Je neemt hiervoor pijnmedicatie op basis van het voorschrift dat je meekreeg.  Pijnmedicatie neem je best in na de maaltijd.
  De pijn en stijfheid zullen geleidelijk afnemen.
  Bij zeer hevige pijn, die niet verbetert met de voorgeschreven medicatie, neem contact op met ons.
 • Koorts
  Soms kan lichte optreden (<38,5°c)
 • Nabloeding
  Het speeksel kan de eerste dag nog wat rood zijn, dat is normaal. Indien de bloeding heviger is, bijt je onafgebroken gedurende 30 minuten op een kompres of depper. Indien de bloeding hevig blijft na deze handeling, neem dan contact op met ons.

Kan ik alles eten na de ingreep?

De eerste dagen zal het eten wat moeilijker verlopen. Je eet dan best malse, zachte voeding. Koude of lauwe voeding heeft de voorkeur op hete dranken en warme spijzen

Wanneer mag ik mijn tanden poetsen?

Het proper houden van de mond is zeer belangrijk voor een goede genezing. Vanaf de eerste dag na de ingreep mag je je tanden poetsen. gedurende één week na de ingreep moet je de mond na elke maaltijd spoelen met ontsmettend mondwater. De mondspoeling vervangt het poetsen echter niet

Mag ik roken?

Het is raadzaam om niet te roken gedurende de eerste week na de ingreep. Roken heeft een nadelige invloed op de wondheling, met pijn en infectie tot gevolg.

Mag ik sporten?

De eerste drie dagen na de ingreep mag je gen sport beoefenen, zonnebaden of een sauna gebruiken

Moet ik mijn draadjes/hechtingen laten verwijderen?

De hechtingen in de mond zijn oplosbaar. Als ze je veel hinder bezorgen mag de tandarts ze na tien dagen verwijderen. Maak hiervoor een afspraak met je tandarts wanneer de datum van de ingreep gekend is.

Hoe kunnen we u helpen?

Contacteer ons vandaag nog om een afspraak vast te leggen.